Spara pengar utan uppoffringar

Spara pengar

Första steget för att få ordning på sin privatekonomi är att göra en budget. Det är viktigt att säga vilka inkomster och utgifter man har att förhålla sig till. Förhoppningsvis är inkomsterna högre än utgifterna. Om inte behöver man tjäna mer pengar och/eller spara in på några utgifter. De flesta har flera alternativ större möjlighet att spara utgifter än att få in extra inkomster. Många har åtminstone några utgifter som är onödiga och som skulle kunna kapas eller minskas.

Byt leverantör

Man kanske betalar för mer data på telefonen än man behöver eller abonnerar på tjänster som man inte använder. Ett exempel på åtgärd som kan spara pengar men inte påverkar livet är att byta el- och internetleverantörer. Du får elen eller internet oavsett men det kostar mindre. Det man behöver göra är att kolla upp priser och förhandla. Många gånger kan man få bättre pris hos sin befintliga leverantör bara genom att kontakta dem. Kolla vad konkurrenterna erbjuder och jämför mot vad du betalar idag. Förhandla sedan med din leverantör genom att säga att du hittat ett bättre erbjudande. Du tycker om att vara kund hos din nuvarande leverantör men du vill ju förstås inte förlora massor med pengar varje år. Så kan de göra något på ditt pris? Kanske kan de det andra erbjudandet eller ge dig rabatt, vissa företag ger trots allt lojalitetsrabatter och -erbjudanden.

Omförhandla avtal

Bra att ha i åtanke är att det underlättar om du faktiskt är villig att byta leverantör. Om de inte kan matcha konkurrentens pris så får du helt enkelt säga upp avtalet och byta till den andra leverantören. Annars kommer du ändå bara med tomma hot, det kan ändå fungera med förhandlingsläget är något sämre. Det kan ju förstås vara vara svårt att byta leveratör om du är uppbunden på ett avtal med bindningstid. Så kolla ditt avtal innan du hör av dig. I vissa fall kan det kanske gå att ändra i avtalet men det är desto viktigare att du har koll på vad avtalet säger och vilka rättigheter du har.

Avsluta prenumerationer

En annan post som blivit allt vanligare, och som man kan spara pengar på, är olika tjänster. Nuförtiden har många någon form av streamingtjänst, till exempel Netflix, Viaplay, C More eller HBO. I vissa fall har man kanske flera av dessa tjänster. Det finns också många andra typer av tjänster och appar där man prenumererar på olika tidningar, spel, korsord eller boktjänster. Det kan vara en god idé att se över vilka abonnemangstjänster du har. Det är lätt att glömma bort att man betalar för vissa tjänster om det dras på autogiro eller direkt från ett kreditkort. Poängen med detta är att du då kan avsluta de tjänster som du eventuellt inte använder. Om du prenumererar på flera tidningar, läser du alla? Eller om du också har en tidningstjänst, som Readly, är det möjligt att du har dessa tidningar i tidningstjänsen? Köper du fysiska i butik även fast du prenumererar på samma sorts tidning?

Är svaret ja på någon av dessa frågor kan det vara dags att säga upp någon tjänst. Man kan säga att grundregeln är att se till att använda det du betalar för. Köper du en tjänst, använd den. Framförallt köp inte dubbelt, t.ex. att både prenumerera på en veckotidning och sen köpa en liknande i butik. Behöver du spara in på utgifter behöver minst ett av alternativen försvinna, antingen butikstidningen eller prenumerationen.

Spara pengar på streamingtjänster

Många har också flera streamingtjänster men använder ändå bara en. Det är också vanligt att man har en tjänst som man betalar för varje månad men man kanske bara använder det under semestern. Då är det onödigt att betala för tjänsten året om. Men kan du istället starta upp kontot när man ska använda dem och sen avsluta eller pausa det när man inte använder det. Samma strategi går att använda om man har en viss streamingtjänst för att se en eller några särskilda serier. En väldigt populär serie är Game of Thrones, som visas på HBO. Om man följer den men inte någon av HBO’s andra serier är det onödigt att betala avgiften år efter år. Då kan man istället starta upp kontot när den nya säsongen av GoT kommer och sen stänga/pausa kontot när den är slut.

En bra grund för att spara pengar utan att göra uppoffringar är att följa regeln ”betala inte för mer än du använder”.