Spara i aktier

Du bör köpa aktier i bolag du känner till och vet vad de gör. Detta för att man bör om man förstå verksamheten, det gör det mycket lättare att hänga med i bolagets utveckling och att förstå rapporter och liknande. Det är dock inte alltid en bra idé att köpa aktier i ett bolag endast för att man känner till det eller är kund där. Bara för att du köper lakan på Hemtex betyder inte att deras aktier kommer att gå bra.

Man behöver titta på andra värden för att få en bild av aktien (inte bara bolaget). Viktig information är hur aktien har utvecklats de senaste åren, vad experterna säger, vad riktkursen för aktien är (om den är högre eller lägre än aktiens nuvarande kurs), om aktien ger utdelning och vad P/E-talet (Price/Earnings) för aktien är (priset per aktie i relation till vinst per aktie).

Köpa aktier i olika bolag

Hur många aktier man väljer att ha är olika från person till person, man bör inte ha fler än man känner är överskådligt och som man känner att man kan ha koll på. Hur många det innebär varierar dock väldigt mycket beroende på hur mycket, du behöver känna efter vad som är lagom för dig. Det är också olika hur länge man väljer att behålla aktier.

Vissa har kvar aktier ”för alltid” medan andra säljer av och köper aktier i andra bolag kontinuerligt, någon gång per månad eller per år. Även det är något som man behöver hitta ett sätt som känns bäst för en själv utifrån hur mycket tid man är beredd är lägga på aktierna. Det finns många böcker om sparande i allmänhet och aktier i synnerhet som man kan läsa om man vill ha tips och inspiration. Det finns också flera olika sidor och bloggar med olika strategier, information och tips.

Var bör man köpa aktier?

När man börjar med aktiehandel kan det vara bra att handla någonstans som har lågt courtage. Man kan köpa aktier via vanliga bankerna som Swedbank och Handelsbanken men de har ofta ganska höga avgifter. Två av de bästa alternativen för aktiehandel är Avanza och Nordnet som har låga avgifter och ser till att ha planer som passar alla typer av sparare. Beroende på hur mycket pengar man tänkt köpa aktier för och hur många affärer man gör per år finna olika alternativ.

Skillnaden kan vara att man betalar 0-10 kr för en aktieaffär på Avanza och Nordnet medan man på en traditionell bank kan få betala 99 kr eller till och med mer per affär. Detta kan göra stor skillnad för vinsten. Avanza och Nordnet har överlag också bättre information och hjälp om aktier och aktiehandel då det är deras specialitet. De är därför två bra alternativ för nybörjare. Man kan förstås ändå ha kvar sina konton och ev. lån på sin vanliga bank.

Läs på

Om du är intresserad av att köpa aktier eller bara vill lära dig mer om sparande i allmänhet är det en god idé att läsa på. Det finns många bra böcker, tidningar, webbsidor och Facebookgrupper om aktiehandel. Du kan börja med att gå med i några grupper på Facebook för inspiration. Där kan du också få tips på vilka böcker med spartips och investeringsråd som är bra om du vill ta det ytterligare ett steg. Vilken väg du väljer att gå är förstås upp till dig, men att göra något är bättre än att inget. Det är väl värd spenderad tid och/eller pengar.