Så tjänar du extrapengar

Tjäna extra pengar

Om din budget inte går ihop finns det två lösningar. Du kan antingen spara in på utgifter eller få in mer inkomster. Vill du inte ändra livsstil eller spara in på några kostnader så behöver du göra någonting som inbringar mer pengar till hushållskassan. Oftast betyder det att söka ett extrajobb eller, om man har ett jobb, be om fler pass. Kan du få några extra pass på ditt befintliga jobb kan det vara det lättaste sättet. Då behöver du inte söka nytt jobb och du vet redan hur arbetet går till. Dessutom sparar du tid på transport genom att jobba några fler timmar på samma pass. I jämförelse med att behöva åka till ett annat jobb, då bara transporten kan äta upp mycket tid. Desto mindre tid man spenderar på att ta sig till/från jobb och att göra sig iordning för jobb desto bättre. All tid runt jobbet tar också tid från ens fritid, men man får inte betalt för det.

Hitta extrajobb

Fördelen med att ta ett extrajobb är att man får nya erfarenheter. Det är något som inte ska underskattas. Man kan ha chansen att träffa nya intressanta människor och lära sig nya arbetsuppgifter och växa som människa. Det finns flera typer av extrajobb, hur mycket man tjänar och hur bra det fungerar kan dock varierar väldigt mycket. Både utifrån vart man bor, vad man har för kvalifikationer, ålder, utbildning samt hur mycket tid och energi man är beredd att lägga.

När det är ett extra jobb har man inte har så mycket tid och energi till jobbet. Jobbet är ju som det kallas, extra, d.v.s. något utöver ens huvudsakliga sysselsättning. Det kan innebära att det blir svårt att verkligen lyckas inom vissa branscher. Extrajobb kan ofta handla om någon form av sälj. Antingen via telefon på ett företag, hemifrån, boka möten eller homeparty. 

Jobba med homeparty

Homepartys är ett någorlunda populärt extrajobb och går ut på att man säljer produkter genom att anordna tillställningar, ”partys”. Antingen har man partyt hemma hos sig själv eller hos någon annan. Produkterna kan vara allt från ljus till sexleksaker, glas och hudvårdsprodukter. Partyt går till så att man som säljare presenterar produkterna och tar ev. upp beställningar om någon av deltagarna är intresserade. Ofta har man något tilltugg eller dryck och socialiserar under partyt också. Så det blir mer som en liten tillställning då man umgås samtidigt som man agerar försäljare. 

För vissa kan det vara ett gynnsamt upplägg. De som är driftiga kan tjäna bra med pengar på affären och dessutom har de trevligt på tillställningarna. Det finns dock också många som det inte gått så bra för. I vissa fall behöver man köpa in många produkter själv först eller köpa ett visningsexemplar av varje artikel. Andra kräver att man investerar en viss summa för att bli säljare/representant. Oavsett så innebär det att man måste gå in med pengar. Något som är en risk eftersom man kanske inte tjänar igen investeringen. Dessutom kan det kännas lite bakvänt om man söker ett extrajobb för att man behöver mer pengar så ska man spendera pengar man inte har.

Som god man har du olika uppdrag, exempelvis se till att löpande räkningar blir betalda.

Bli God man

Om man vill ha en garanterad lön finns det många andra alternativ. Man kan bli god man, det söks ofta i många kommuner så det kan vara värt att kolla upp. Ersättningen brukar inte vara så hög men det rör sig heller oftast inte om så många timmar per månad. Man kan anmäla sig till att vara demonstratör eller eventpersonal. Det finns företag runt om i Sverige, även om det är mest vanligt i större städer. Man kan också undersöka andra uppdrag som att bli ledsagare eller liknande. Sen finns det också flera digitala jobb, som att skriva texter eller översätta texter. Fördelen med dessa typer av jobb är att de är ortsoberoende. 

Det finns många jobb, även om det ibland inte känns så. Ibland behöver man bara vara lite extra kreativ och påhittig för att hitta dem.